Lijstje met geschiedenis

Lijstje met geschiedenis

De vondst van een inventaris lijstje in een antieke hutkoffer geeft een onverwacht inkijkje in het leven van een Haagse Familie in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Deze kist vond ik op een inboedelveiling. Ik  kocht hem omdat ik hem  mooi versleten vond en handig,  leuk om nu kinder speelgoed of zo in op te bergen. Het was me meteen duidelijk dat de kist een heel leven achter zich had. Er stonden initialen van verschillende vorige eigenaren op. Sommige geschilderd met een dikke kwast en bovenop heel netjes, met nageltjes erin getimmerd de initialen H.C.J.R. 

Maar ik smolt toen ik de kist opendeed en aan de binnenkant een briefje zag  met eigenlijk een hele familiegeschiedenis in toch maar 6 regels. Kijk voor het briefje op de derde foto Het is een inventarislijstje van wat er in de kist ging op 12 maart 1936. En als je er goed naar kijkt dan vertelt dit lijstje je een verhaal. Het verhaal van een gezin uit de wat betere stand uit Den Haag, midden in de zwaarste economische crisis van die eeuw. En waarbij wij nu ook weten dat ze aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog stonden. 

Ik zal het lijstje voor je ontleden. 

Het lijstje begint met "Papieren Tom, Indie, Engeland en Heemstede. Het gaat hier dus om een, wat wij nu zouden noemen, expat gezin. Ze hebben in Indie gewoond, in Engeland en in Nederland, in Heemstede. Maar ze zijn nu weer weg denk ik. Naar een warm land of in ieder geval een droog en vlak land. Want het tweede item op de lijst en in de kist is "bergschoenen en overschoenen". En die hebben ze dus niet meer nodig waar ze naar toe gingen. (En dat ze uberhaupt bergschoenen hadden wil al zeggen dat het hier om een wat rijkere familie ging, want het was in 1936 echt niet gebruikelijk om op wintersport te gaan ). Overschoenen gebruikte je vooral in de regen en dat ze die niet meenemamen betekent dus dat ze niet verwachtte die nodig te hebben waar ze naar toe gingen. Een droog land dus. 
Een warm land ook, want item nummer 4 op de lijst zijn de schaatsen van Tom en de kinderen. Ook die gingen niet mee, dus een droog warm land. 

Nummer 3 zijn koperen traproeden. Nu stel ik me zo voor dat het beslist niet een armlastige familie was maar wel behoedzaam.Zeg maar een keurige familie. Dus stel dat ze hun huis in Nederland 'leeg' moesten opleveren. Dus ook de traploper van de trap halen. Dan gooi je misschien nog wel de traploper weg, als die versleten is tenminste maar beslist niet de koperen traproedes. Weet je wel wat dat kost? 

En ze namen hun meubels mee. Want ook de stoflakens, die werden gebruikt om meubels af te dekken als een huis langere tijd niet gebruikt werd,  verdwenen in deze kist. Dus er was in Nederland niets meer dat hoeft te worden afgedekt. Maar je wist het nooit, misschien bij een volgende uitzending weer wel, dus ze werden bewaard.

En als laatste en dat vind ik misschien nog wel de leukste. Een doos poetslappen. Tekenend voor de tijd, waar niets vanzelf ging, tekenend voor de mensen, werelds maar toch ook zuinig. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Copyright 2022 Hart & Anders Powered by Lightspeed
Bank transfer
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »