Beschikbaarheid: |
Niet op voorraad |
Ambachtelijk gemaakte buitenkaarsen gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Lieve mensen, met hart voor hun vak die deze kaarsen één voor één, met grote zorgvuldigheid gieten.
Gegoten van hergebruikte tafelkaarsen, die ofwel zijn gebroken tijdens het productieproces in de werkplaats of zijn ingeleverd door de gebruikers van de kaarsen van de sociale werkplaats. Want veel van de gebruikers (voornamelijk restaurants) sparen de stompjes van de kaarsen op en leveren die in bij de werkplaats als ze ongeveer 10 kilo hebben.
En daar worden ze weer omgesmolten. Dit kaarsvet is niet goed genoeg meer om nieuwe tafelkaarsen mee te maken, maar buitenkaarsen, dat gaat prima.
Bijzonder aan deze buitenkaarsen is dat ze in twee delen worden gegoten, eerst de buitenring en als die goed is uitgehard wordt de binnenkant gegoten. Op deze manier voorkom je dat als de buitenkaars in de volle zon staat, het hele zooitje als een soort plasje op je tuintafel beland. Het helpt tegen smelten en het zorgt voor een betere verbranding.
De grote is is groot genoeg om de hele zomer (zeker die kwakkel zomers die we hier hebben) elke avond te branden.
De kleinere is niet heel klein en gaat toch ook een groot deel van de zomer mee.
Meestal zijn ze er in ivoor wit, maar heel soms ook in kleurtjes. (Dan is er een hele doos gekleurde kaarsen gevallen of mislukt). Dat noem ik de limited editions. Die vind je ergens anders hier op de website.
Om te zorgen dat je lang plezier hebt van je buitenkaars moet je wel een paar dingen in de gaten houden. Als je hem de eerste keer aan steekt, zorg dan dat hij minimaal een uur brand, zodat de lont goed verzadigd raakt. Zorg dat je de lont regelmatig bij knipt, zodat de kaars niet als een gek gaat walmen. En als je de buitenste ring wilt bijsnijden, doe dat met een scherp mesje, nadat de kaars uit is, maar het kaarsvet nog steeds lauw is.
Afmetingen:
Grote: hoogte 25 cm, doorsnede 22 cm
Kleine: hoogte 22 cm, doorsnede 15 cm (150 branduren)